Ga door naar hoofdcontent
NieuwsUniversiteit Utrecht brengt wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart

Universiteit Utrecht brengt wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart

Woensdag 4 mei 2022Afbeelding Universiteit Utrecht brengt wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart

Water- en droogte-experts Marc Bierkens en Niko Wanders van de Universiteit Utrecht starten in samenwerking met de National Geographic Society met het World Water Map project. Zij gaan de komende vijf jaar de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart brengen, en identificeren waar de meeste waterschaarste is.

Met de nieuwste technieken, modellen en satellietdata breiden ze de huidige datasets uit en verzamelen zij nieuwe data die inzicht geven in de huidige stand en de potentiële toekomst van de wereldwijde zoetwatervoorraad. Daarbij gebruiken ze bijvoorbeeld data over voedselgewassen, watertemperatuur en waterkwaliteit.

Op die manier wordt niet alleen duidelijk waar de huidige kwetsbare gebieden of ‘hotspots’ zich bevinden, maar ook waarom kwetsbare gebieden ontstaan. Met die kennis zijn betere voorspellingen te maken over waar en hoe nieuwe hotspots in de toekomst tot stand komen, bijvoorbeeld in de sub-Sahara en metropolen in Azië.

De resultaten van het World Water Map project komen beschikbaar voor beleidsmakers in kwetsbare gebieden, zodat zij de mogelijkheid krijgen om naar oplossingen te zoeken.

Educatie en natuurbehoud

“Inzicht in de bronnen en het gebruik van zoet water en hoe deze in de loop der tijd veranderen, is van cruciaal belang om duurzaam op aarde te kunnen leven”, zegt Alex Tait, geograaf bij National Geographic Society. “Dit onderzoek sluit goed aan bij onze missie: het wonder van onze wereld belichten en beschermen.”

Op basis van data en inzichten van het World Water Map project financiert de National Geographic Society creatieve en impactvolle nieuwe projecten op het gebied van educatie en natuurbehoud als onderdeel van het World Freshwater Initiative.

Beeld: R_Tee/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *