Ga door naar hoofdcontent
NieuwsVal kabinet vertraagt uitwerking gebiedsplannen van de provincies

Val kabinet vertraagt uitwerking gebiedsplannen van de provincies

Vrijdag 28 juli 2023

De provinciale plannen voor stikstof, broeikasgassen en water zijn klaar, maar volgens de provincies stelt de regering te weinig geld voor de uitwerking beschikbaar en neemt ze zelf te weinig generieke maatregelen. Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur.

Een week na de deadline voor het indienen van de gebiedsplannen viel het kabinet Rutte 4. Daarmee is het kabinet demissionair en mag het op de winkel passen, maar geen omstreden maatregelen meer nemen. De kans is groot dat bijvoorbeeld het Transitiefonds van € 24,3 miljard op de ‘controversiële lijst’ belandt. Dat ligt momenteel voor beoordeling bij de Eerste Kamer.

Stijn van Wely, programmadirecteur landelijk gebied bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) vreest dat de provincies niet verder kunnen, zelfs als het Transitiefonds er wel komt. Uit een doorrekening van de gebiedsplannen blijkt namelijk dat 24,3 miljard niet genoeg is om alle plannen uit te voeren. Wageningen University & Research heeft op verzoek van het IPO berekend wat er wél al kan. Dat onderzoek is aangeboden aan demissionair minister Van der Wal van Natuur & Stikstof.

Regelingen niet klaar

Een extra knelpunt is dat het ministerie van LNV nog niet alle regelingen af heeft. Zo zijn er wel al regelingen voor de uitkoop van boeren die willen stoppen, maar nog niet voor het verplaatsen, extensiveren en innoveren van agrarische bedrijven. Verdder hebben de provincies meer geld nodig hebben om mensen aan te nemen voor de uitvoering van de gebiedsplannen.

Van Wely verwacht dat er begin 2024 nieuwe plannen van de provincies komen. Willen die concreter zijn, dan is meer duidelijkheid nodig van het nieuwe kabinet.

Lees het artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *