Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTerugkijken: GIN Webinar over QGIS met Raymond Nijssen en Hans van der Kwast

Terugkijken: GIN Webinar over QGIS met Raymond Nijssen en Hans van der Kwast

Donderdag 2 mei 2024

In de reeks Webinars van GIN vond op 28 maart een webinar plaats naar aanleiding van een artikel in de Geo-Info: QGIS Gebruikersgroep Nederland draagt bij aan QGIS Internationaal.

Door: Sjaco Lensen, GIN Activiteiten Commissie.

Zoals wel vaker werd het webinar geïntroduceerd door GIN Directeur Carline Amsing en begeleid door GIN Activiteiten commissielid Marien Bakker.

Raymond Nijssen, voorzitter van QGIS Gebruikersgroep Nederland (op de foto rechtsboven) ging in op de huidige stand van zaken rond QGIS en het toenemend belang door de toenemende mogelijkheden van Open Source GIS. Dat is allang geen hobby meer, maar wordt steeds meer onderdeel van het kritisch bedrijfsproces. Het onderhoud en de doorontwikkeling ligt bij QGIS.org. Er is ook een QGIS certificatieprogramma waarmee dit wordt gefinancierd.

Vervolgens nam Hans van der Kwast, fysisch geograaf, professor, ondernemer, maar vooral QGIS enthousiasteling (op de foto rechtsonder), het woord. Hij ging vooral in op de (oneindige) mogelijkheden die QGIS biedt.

Na enige uitleg over de verschillende (vector en raster formaten) liet hij vooral de mogelijkheden zien met 3D. Alle vormen van point cloud data, mesh formaten en cloud optimised formaten passeerden de revue. Best wel technisch, maar toch verhelderend toegelicht.

Tot slot ging Hans nog in nieuwe functionaliteiten die binnenkort beschikbaar zijn, zoals hoogteprofielen maken, ION lagen laden en het gebruik van Google Photo Realistic. Dit is ook allemaal te zien op het YouTube kanaal van Hans.

Er waren meer dan 100 aanmeldingen voor dit webinar, dus of de GIN webinars worden gevonden en gewaardeerd of QGIS en open source GIS staat steeds meer in de belangstelling (of beide natuurlijk).

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *