Ga door naar hoofdcontent
NieuwsWoningen dichtbij windmolens minder in trek en goedkoper

Woningen dichtbij windmolens minder in trek en goedkoper

Woensdag 31 augustus 2022Afbeelding Woningen dichtbij windmolens minder in trek en goedkoper

Windmolens in de nabijheid verminderen de waarde van woningen: hoe dichterbij de windmolen, hoe lager de prijs per vierkante meter. Ook zijn deze woningen minder in trek bij kopers.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Woningmarkt rondom Windturbines’ van het Kadaster dat 1 september wordt gepubliceerd.

Spreiding

Volgens de Aeronautische-obstakelkaart van het Kadaster telde Nederland in juni dit jaar 2.744 windmolens op land. Op zeer korte afstand (tot 200 meter) van windmolens staan in Nederland 451 woningen. Binnen 500 meter staan 5.648 woningen. De grootste dichtheid van woningen nabij windmolens is te vinden in de kustzone van Friesland, de Kop van Noord-Holland (Den Helder), Flevoland en de regio Rotterdam-Den Haag. Weinig windmolens zijn te vinden in gebieden als Twente, Midden-Drenthe, Zuid-Limburg, het Gooi en de regio Eindhoven.

Bij woningen dichtbij windmolens gaat het in 72% van de gevallen om koopwoningen (landelijk is gemiddeld 57% eigen woningbezit). Slechts in 11% van de gevallen gaat het om huurwoningen in het bezit van woningcorporaties. Dat is significant minder dan het landelijk gemiddelde (29%).

Lagere prijs

De woningen dichterbij windmolens zijn tot 2021 gemiddeld even duur, maar wel groter dan woningen wat verder weg. In 2022 is de gemiddelde prijs per vierkante meter van woningen binnen een afstand van 500 meter tot een windmolen €2.700,-, dat is ruim € 600,- lager dan woningen binnen een afstand van 500 tot 1.000 meter. Ten opzichte van woningen met een afstand van 1.000 tot 2.000 meter is het verschil zelfs €750,-.

Woningen nabij windmolens zijn ook minder in trek bij kopers. In een straal van 500 meter rondom de windmolen zijn er sinds 2021 bijna 6% minder aan- en verkopen van woningen dan het landelijk gemiddelde. Vooral woningen met een afstand van maximaal 300 meter tot een windmolen worden minder vaak verkocht.

Onderzoeksrapport

Het Kadaster onderzocht waar in Nederland windmolens staan, hoe groot ze zijn, hoeveel woningen er in de directe omgeving van deze windmolens staan en welke invloed dat heeft op de waarde van de woning. Daarbij is gebruik gemaakt van de gegevens uit de Basisregistratie Kadaster, in combinatie met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en de Aeronautische-obstakelkaart.

Beeld: Martin Bergsma/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *