Ga door naar hoofdcontent
NieuwsYoung professionals: ‘Aanpak klimaat verdeelt de generaties’

Young professionals: ‘Aanpak klimaat verdeelt de generaties’

Dinsdag 28 juni 2022Afbeelding Young professionals: ‘Aanpak klimaat verdeelt de generaties’

Klimaatverandering raakt iedereen. En toch lijkt de aanpak ervan generaties te verdelen, ook binnen de geosector. Luisteren vijftigplussers wel naar de jongere professionals? En kunnen bedrijven en organisaties in de wereld van de geodata bijdragen aan een soepele energietransitie? Het was onderwerp van discussie tijden het Data- en Klimaatevent op 22 juni bij het Kadaster in Apeldoorn.

Ed Nijpels, bekend als ‘Klimaatpaus’ maar ook voorzitter van Geobusiness Nederland, voelde jongeren en panelleden tijdens de bijeenkomst aan de tand over hun kennis van de dilemma’s die de aanpak van het klimaat en de energietransitie met zich meebrengen. Het gaat om complexe materie die veel disciplines en partijen op meerdere niveaus in de samenleving raakt. En die zo veel wijzigingen in de huidige wet- en regelgeving vereist dat geen Kamerlid het nog kan bijbenen. Niet iets om eenvoudig over te denken.

Handen uit de mouwen

De nieuwe generatie staat te trappelen om de handen uit de mouwen te steken en grote slagen te maken met de aanpak van klimaatverandering of toch op zijn minst met de energietransitie. Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst. Jongeren willen vooruit, maar voelen zich binnen bedrijven en organisaties nauwelijks gehoord door de oudere garde. Die wuift vernieuwende suggesties weg en kiest liever de bekende weg. De energietransitie heeft nu eenmaal ingrijpende ruimtelijke consequenties en dat stuit in de maatschappij op gevestigde belangen, emoties en verzet. En waar het objectief gezien al sneller zou kunnen, bijvoorbeeld door werkzaamheden tussen partijen op elkaar af te stemmen, wordt toch nog langs elkaar heen gewerkt, uit onwetendheid, angst voor concurrentie of vanwege wettelijke beperkingen.

Het Data- en Klimaatevent was een gezamenlijk evenement van Young Geobusiness Nederland, Jong GIN en de Klimaat en Energiekoepel (KEK, een koepelorganisatie van young professionals die werken aan klimaat- en energievraagstukken).

Klimaatspecial op komst!

In december 2022 verschijnt een themanummer van de GeoInfo (nummer 2022/4) over de rol van geodata in de aanpak van het klimaat.

 

Wil je daar een bijdrage aan leveren? Neem dan vóór 31 oktober contact op etienne@performis.nl, tel. 073 689 58 89.

Neem contact op

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *